Министерството на вътрешните работи е наложило глоби на обща стойност 4

...
Министерството на вътрешните работи е наложило глоби на обща стойност 4
Коментари Харесай

МВР наложи глоби за 4 милиона лева за разходки в парка

Министерството на вътрешните работи е наложило санкции на обща стойност 4 млн. лева. за разходки в паркове и градини. Близо 800 акта, всеки на стойност 5000 лева, са издадени от Министерство на вътрешните работи, съобщи БНР. Около 370 са досъдебните производства у нас поради нарушена карантина. Най-често става дума за хора, които са напуснали адреса си, макар че имат възбрана за това. 

Днес фотоси в обществените мрежи доведоха до вкарването в ареста на мъж от Варна, който е нарушил карантината си. Золфи В. отпътувал за Англия на 13 март тази година, с цел да си търси работа, и се завърнал на 23 март с полет от летище Лутън след несполучлив опит да си откри занаят, споделя в публично известие варненската прокуратура.

На варненското летище той попълнил наставление за слагането му под карантина като пасажер , който се завръща от рискова страна. Посочил, че ще обитава по време на ограничаването на адреса на своя другар. Вместо домашна изолираност 21-годишният обвинен обаче напуснал дома на приятеля си. Брат му почнал да го търси, само че откакто не съумял да го върне на посочения адрес, подал сигнал на тел. 112.

По време на отклоняването от карантинните ограничения Золфи В. прикачвал фотоси в профила си във фейсбук, които потвърждават, че не е на посочения в предписанието адрес, т върди прокуратурата.

След като бил издирен от полицията, Золфи В. е арестуван с разпореждане на прокурор в Районната прокуратура във Варна за период до 72 часа в ареста. Прокуратурата ще внесе искане във Варненския областен съд за установяване мярка за неотклонение „ Домашен арест “ за първия арестуван в града обвинен за неспазване на карантината . Само преди дни задържан по обвиняване за нарушение на разпоредбите на карантина беше задържан в София. Преди седмица в Разлог пък бе арестуван, само че единствено за 24 часа, предприемачът Владимир Каролев. При него едно от обвиняванията също е обвързвано с нарушение на разпоредбите на картината.

Междувременно прокуратурата и Министерство на вътрешните работи арестуваха 8 индивида, които са отправили закани против жена, търсеща кръв в региона на Националния кръвен център в София. ВСофийска районна прокуратура е образувала досъдебно произвеждане за отправени закани против жител, нуждаещ се от кръводаряване за собствен непосредствен. В репортаж на национална телевизия, излъчен на 30.03. 2020 година, са били изнесени данни за дейности на непознати лица в региона Националния кръвен център.

Прокуратурата и чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи, са открили лицата, участващи в излъчения материал. В хода на следствието е била изяснена самоличността на двама от тях. В утринните часове на 31.03.2020 година са били открити и арестувани още шест лица, за които са налице доказателства, че са се опитвали да дават кръв против възнаграждение на нуждаещи се лица пред Националния кръвен център.

Прокурор е привлякал към наказателна отговорност на А.Р., Ц.С., К.З., М.Р., С.С., Н.С., К.К. и С.Р.. Повдигнато им е обвинение за нарушение на правила за взимане и даване на тъкани (кръв), като действието е осъществено с користна цел. Участниците в репортажа - Ц.С. и Н.С., са били привлечени в качеството на обвинени и за принуда.

 Всички са арестувани за период до 72 часа, след което Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за установяване по отношение на тях на мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Въпреки че обвинените не са осъждани, претекст за искането за взимане на най-тежката мярка за неотклонение е извънредно високата социална заплаха на действията на фона на усложнената епидемиологична конюнктура в страната и оповестеното изключително състояние, оповестява прокуратурата.

Неизвестни разрушиха и ограбиха склад в село Долно Сахране и откраднаха противогази, респиратори и маски, оповестяват в това време от ОДМВР-Стара Загора.  На 31.03.2020 година в Участък - Павел баня при районно управление (на МВР) - Казанлък e получено известие, че за времето от месец януари 2020 година до сегашния миг е разрушен склад, съдържащ персонални защитни средства, в с. Долно Сахране, общ. Павел баня, благосъстоятелност на Община Павел баня. На място е открито, че е взломена част от дървена врата и от склада липсват неустановено все още количество противогази, филтри за противогази, респиратори и маски.

 

ПРОКУРАТУРАТА И Министерство на вътрешните работи С МАСОВИ ПРОВЕРКИ НА АПТЕКИ И СУПЕРМАРКЕТИ

Несъответствия сред касова наличност и фискална памет, осъществяване на продажби на лекарствени артикули от лица без належащо обучение и липса на цени върху изложените продукти са пък част от откритите нарушавания при наредeна от прокуратурата проверка на аптеки в София . Акцията е по разпореждане на Софийска градска прокуратура. В нея са взели участие Министерство на вътрешните работи,  Столична районна здравна ревизия, Комисия за отбрана на потребителите, Национална организация за приходите. Във фокуса им са били комерсиалните обекти от аптечна мрежа, складови бази и дрогерии.

В рамките на инспекцията на територията на столицата са били тествани 38 аптеки. Контролните органи са съставили 12 акта за административни нарушавания и са издали 8 наставления. 

Прокуратурата в Благоевград пък е провела масирана инспекция на супермаркети и търговски обекти, места и мероприятия, на които се събират голям брой хора, както и лица, сложени под карантина. Проверката е била на територията на Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Разлог и Сандански.

Проверени са били 345 търговски обекта, 126 места и мероприятия и 1833 карантинирани лица. Районна прокуратура – Благоевград е съобщила за установено нарушаване в супермаркет - оферират се неопаковани храни (хляб и тестени закуски). След издадено наставление посочените артикули са били опаковани самостоятелно. Сред други нарушавания в няколко търговски обекта и предприятия в Благоевград са неоразмерено с указателни табели за чакащи клиенти външно пространство, липса на осведомителни табели, неспазване на реда за осъществяване на стерилизация. Прокуратурата в Петрич е издала наставления за осъществяване на стерилизация и съблюдаване на нужна отдалеченост сред клиенти в няколко търговски обекта.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР